In de lente komt het langverwachte justitieprogramma op één

In de lente komt het langverwachte justitieprogramma op de buis. De VRT heeft volgens Aimé Van Hecke, algemeen directeur televisie, twee jaar hard gewerkt aan het concept en brengt het programma in de lente voor de eerste keer op Eén.

Belga

De VRT voerde in maart 2003 "Ooggetuige" af omdat de kijkcijfers van het opsporingsprogramma tegenvielen. De commissie Media van het Vlaams Parlement sputterde tegen en eiste dat de VRT een opsporingsprogramma moet opnemen in haar programmaschema. Ook toenmalig Vlaams minister van Media, Dirk Van Mechelen (VLD), schaarde zich achter de mediacommissie. De politiek was immers van oordeel dat de VRT zich als openbare omroep niet alleen mag laten leiden door kijkcijfers, maar ook een maatschappelijke opdracht heeft.

Het nieuwe justitieprogramma is ruimer dan een louter opsporingsprogramma. Opsporingsberichten komen er alleszins in voor, aldus Aimé Van Hecke donderdag tijdens de persvoorstelling van het logo van één. Het geeft ook een beeld van de werkzaamheden van justitie en politie. Het programma wordt niet door een productiehuis maar door de VRT zelf gemaakt, zei netmanager Bettina Geysen.

De VRT heeft er in het verleden geen geheim van gemaakt dat het een concept wilde uitwerken waarin de geest van Ooggetuige, met name het betrekken van burgers bij het oplossen van misdaden, behouden blijft. Meer programmadetails, zoals op welke dag en om hoe laat het geprogrammeerd wordt, zijn nog niet gekend. Vermoedelijk komt het in maart tijdens een weekdag na 21.00 uur op antenne.

In de lenteprogrammatie is er ook plaats voor een nieuwe docufictie, naar analogie met het bestaande "Uit Het Leven Gegrepen: Kaat & Co". De nieuwe docufictie handelt over de Brusselse scholengemeenschap en gaat nog een stapje verder dan Kaat & Co, zegt Van Hecke. Meer details ontbreken vooralsnog.