8.750 nieuwe gezinnen verwarmen op aardgas

Vorig jaar hebben 8.750 gezinnen in Limburg een nieuwe aansluiting op aardgas genomen. Het verbruik van aardgas - om te verwarmen en te koken - is dan ook met 7 procent gestegen. Ook meer koude dagen hebben dat verbruik de hoogte in gestuurd. Dat geldt ook voor het stroomverbruik, dat gestegen is met 4 procent.

jforier

Vorig jaar hebben de Limburgse gezinnen 5 miljard kilowattuur aardgas verbruikt, da’s 7 procent meer dan het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van Interelectra, dat in Limburg gas en stroom vervoert voor privé-bedrijven als Luminus en Ecopower.

“De stijging van het verbruik is vooral door de nieuwe aansluitingen maar ook omdat het 1,2 procent kouder was dan in 2003,” klinkt bij Interelectra.

Afbreken In totaal koken nu meer dan 100.000 Limburgers op aardgas. Vorig jaar kwamen er 8.750 nieuwe aansluitingen bij. In 2002 is aardgas voor het eerst stookolie voorbijgestoken als verwarmingsbron en die trend blijft zich voorzetten omdat steeds meer mensen in Limburg kúnnen aansluiten door de aanleg van nieuwe leidingen. Interelectra wil tegen 2006 80 procent van de huizen aansluitbaar maken op aardgas. Begin 2000 was dat amper 40 procent. Ook dit jaar rekent Interelectra op 10.000 nieuwe aansluitingen.

Terwijl er in 2000 nog een daling was van het stroomverbruik, ging dat het afgelopen jaar opnieuw de hoogte in. Vorig jaar is 4,24 miljard kilowattuur elektriciteit gebruikt om te koken, verwarmen, tv te kijken, te douchen, enz. Een stijging van 4 procent tegenover 2003. “Er waren in 2004 meer graaddagen - dagen waarop het kouder was en dus gestookt werd, nvdr - dan in 2003: het was 1,2 procent kouder, dus is er meer stroom verbruikt. Ook hebben we heel wat nieuwe klanten gekregen omdat er nieuwe huizen zijn gebouwd en veel minder woningen zijn afgebroken,” stelt Interelectra.

“Overigens, als we geen acties rond zuinig energiegebruik hadden ondernomen, was die stijging nog hoger. De meeste acties hebben wel succes maar de - intussen definitief afgelopen - premie voor vervangen van de beglazing in huis was een opvallend succes. Dit jaar mikken we op domotica en hebben we daar een premie-systeem voor uitgewerkt.” Een ‘domotica-systeem’ zorgt ervoor dat u zowat alle toestellen in huis automatisch kan sturen, zoals het automatisch inschakelen van de wasmachine als het nachttarief ingaat, met sensoren het licht aanknippen als het donker wordt, enz.