675 medewerkers Schiphol aangehouden voor mensensmokkel

De marechaussee op de Nederlandse luchthaven van Schiphol heeft de afgelopen vijf jaar 675 medewerkers van de luchthaven aangehouden voor mensensmokkel.

Belga

Volgens een woordvoerder is het bijna niet aan te geven hoeveel illegalen ze hebben geholpen om Nederland binnen te komen, maar het gaat volgens hem vermoedelijk om enkele duizenden.

De personeelsleden die zich bezighielden met de mensensmokkel waren in het bezit van een zogenoemde Schipholpas waarmee ze de mogelijkheid hebben om van het onbeschermde gebied naar het beschermde gebied van de luchthaven te gaan. Ze probeerden op die manier illegalen via onder meer personeelsingangen binnen te smokkelen.

De aangehouden medewerkers werkten volgens de zegsman bij verscheidene op de luchthaven gevestigde ondernemingen zoals schoonmaakbedrijven, luchtvaartmaatschappijen en belastingvrije winkels. Van de 60.000 werknemers op Schiphol hebben er ongeveer 30.000 een Schipholpas. De luchthaven telt circa zeshonderd bedrijven.

Achter de mensensmokkel zitten vrijwel altijd internationale criminele organisaties, hoewel dat volgens de woordvoerder vaak moeilijk te bewijzen is. Ze ronselen medewerkers van Schiphol en betalen hen gemiddeld tussen de 3.000 en 5.000 euro per gesmokkelde illegaal.

Aangeboden door onze partners