Michaela Dorfmeister zegeviert in WB afdaling Cortina

De Oostenrijkse Michaela Dorfmeister was zondag de beste in de tweede wereldbekerafdaling voor vrouwen in het Italiaanse Cortina d'Ampezzo. Ze haalde het voor haar landgenote Renate Goetschl, die zo de kans misliep om tot twee keer toe skigeschiedenis te schrijven. Goetsch slaagde er met haar tweede plaats wel in om de macht te grijpen in de algemene wereldbekerstand en haar voorsprong in de wereldbeker afdaling te vergroten.

Belga

De 31-jarige Dorfmeister skiede met een run van 1:36.62 op de Tofane-piste naar haar derde zege van het seizoen, de negentiende uit haar carrière. Goetschl lag in het begin van de strook nog voor, maar moest met 1:37.21 uiteindelijk vrede nemen met de tweede podiumstek; de Duitse Hilde Gerg finishte als derde in 1:37.40.

Bij haar eerste succes in Cortina verhinderde Dorfmeister een historische negende zege in eenzelfde skistation en een Grand Slam van overwinningen op één plaats tijdens één seizoen, wat ook nog nooit vertoond is. Goetschl won de drie andere races in Cortina afgelopen week, twee Super-G's en nog een afdaling. Met acht successen op eenzelfde plaats kwam ze daarmee op gelijke hoogte met de Zweedse skilegende Ingemar Stenmark, die in zijn dagen hetzelfde lukte in Madonna di Campiglio.

Goetschl kwam met 798 punten wel aan de leiding in de algemene wereldbeker na 21 races. Tweevoudig wereldbekerwinnares Janica Kostelic uit Kroatië is tweede met 789 punten na een vierde plaats zondag. De Zweedse Anja Paerson, goed voor een vijfde plaats, kwam met 706 punten op gelijke hoogte van de uittredend koploopster Finse Tanja Poutiainen, die in Cortina niet deelnam. In de wereldbeker afdaling leidt Goetschl met 435 punten uit zes wedstrijden. Gerg is tweede met 375 punten, de Amerikaanse Lindsey Kildow derde met 348 punten.

De wereldbeker alpijns skiën voor vrouwen gaat donderdag voort met een allereerste slalomwedstrijd in de Kroatische hoofdstad Zagreb, de thuishaven van drievoudig olympisch kampioene Kostelic.