112 jobs bedreigd bij Alken-Maes

Bij brouwerij Alken Maes verdwijnen mogelijk ongeveer 112 banen op een totaal van 664. Het bedrijf voorziet een reeks reorganisatiemaatregelen.

Belga

De directie wil "de sales and marketing van het bedrijf sterker benadrukken en de huidige structuur optimaliseren in antwoord op een evoluerende markt", luidt het donderdag in een persbericht.

De directie van de Brouwerijen Alken-Maes heeft donderdagochtend de personeelsvertegenwoordiging op de hoogte gebracht van de reorganisatiemaatregelen. Het gaat hierbij om een reorganisatie en centralisatie van de algemene diensten, het rentabiliseren van de diensten kwaliteit en installaties, en de sluiting van het distributieplatform in Waarloos. De activiteiten van dit platform worden overgebracht naar andere platformen in de streek.

De industriële activiteiten in Alken, Jumet en Kobbegem komen, aldus de mededeling van Alken-Maes, niet in het gedrang.

De biermarkt loopt al meer dan twee decennia voortdurend terug, zowel in Europa als in België. Volgens Alken-Maes zal deze negatieve evolutie mogelijk nog tien jaar aanhouden. In het verleden trof de brouwerij daarom maatregelen om deze evolutie op te vangen, bijvoorbeeld door de productie in Alken te concentreren, de commerciële organisatie doorlopend te optimaliseren en meer middelen te investeren in de merken Maes en Grimbergen. Toch boden deze initiateven geen structureel antwoord op de toekomstige uitdagingen, stelt Alken-Maes.

De groep wil nu een grotere nadruk leggen op zijn benadering van verkoop en marketing, door meer middelen te investeren in de topmerken. Daarnaast stippelt de brouwerij ook een meer agressieve strategie uit om de commerciële kansen op de markt beter te benutten, zo klinkt het nog.