Louis Van Gaal naar AZ Alkmaar

Louis Van Gaal wordt vanaf 1 juli voor drie seizoenen de coach van de Nederlandse eersteklasser AZ Alkmaar, waar Stein Huysegems dit jaar het mooie weer maakt.

Belga

De Amsterdamse topcoach stapte in oktober op als technisch directeur bij Ajax. Van Gaal is de opvolger van Co Adriaanse, die AZ eind dit seizoen verlaat. Het bericht staat vrijdagmiddag te lezen op de website van AZ.

Van Gaal was de eerste keuze van AZ, dat momenteel enigszins verrassend aan de leiding staat halverwege de Nederlandse competitie. AZ is trouwens de club waar de technisch vaardige speler zijn actieve carrière beëindigde en zijn trainersloopbaan (1986-1987) begon.

Van Gaal, die successen oogstte als coach van Ajax (1987-1997) en Barcelona (1997-2000, 2002-2003), maar faalde als bondscoach (2000-2002), koos voor AZ op basis van drie criteria: "AZ is een stabiele organisatie waarin ik denk goed te kunnen functioneren, de kwaliteit van de spelersgroep biedt voldoende mogelijkheden én de ambitie van de club sluit aan op mijn eigen ambities."