Wereldkampioenschap jumping jonge paarden

Titels voor Bengtsson, Van Asten en Lansink

BR>
LANAKEN - De Zweed Rolf Bengtsson en de Nederlanders Mathijs Van Asten en Jos Lansink kroonden zich zondag op Zangersheide tot wereldkampioen. Bengtsson won bij de vijfjarige paarden, Van Asten bij de 6- en Lansink bij de 7-jarige viervoeters. Thuisrijder Lansink werd zelfs eerste en derde in de reeks.
Bij de vijfjarige paarden liepen dertien paarden, waaronder drie Belgen, het finaleparcours alsof er niets te springen stond. Twee van hen incasseerden echter tijdsoverschrijding zodat zij niet tot de barrage werden toegelaten. Enkel Harrie Theeuwes (Zandhoven) bevond zich in dit peloton. Theeuwes reed foutloos in de barrage, maar realiseerde de minst goede tijd. Hij werd zesde. De Nederlander Michael Korompis werd tweede, de Ierse Mc Evoy derde.
In de finale van de zesjarige paarden legden drie Belgen de andere deelnemers het vuur aan de schenen door foutloos het basisparcours af te werken. De barrage was er echter te veel aan voor Yves Put (Heusden) en James Peeters (Massenhoven). Yves pakte één balk, James twee. Delphine Goemaere bleef foutloos, maar werd voor de titel op tijd geklopt door Van Asten. «De halve finale winnen en dan vijfde worden in de finale. Toch fantastisch,» aldus Put. «Maar het had inderdaad beter gekund. Ik moest als voorlaatste barrageklant de piste betreden. Ik reed snel, zag mij al op het hoogste schavotje staan en toen viel die laatste balk. Om de haren van je hoofd te trekken. Zonder die balk had ik hier op Zangersheide gewonnen. Van de foutlozen was immers niemand sneller dan ik. Uiteindelijk ben ik toch uiterst tevreden met die vijfde stek.»
Lansink heerste op eigen bodem. Jos piloteerde zijn twee Zangersheide-hengsten zonder problemen naar de barrage. En ook daar liep hij een foutloos parcours. De Belg Christophe Vanderhasselt (Ternat) deed evengoed, maar kon Lansink niet van de titel houden. Vanderhasselt werd tweede en Joris Meulemans (Meldert) met een balk in het basisparcours, nog verdienstelijke negende.