Waarom muggen zo kieskeurig zijn

Dat muggen kieskeurig zijn wanneer ze zich laven aan ons bloed en dat liever uit de één dan uit de ander halen, hebben velen van ons al mogen ondervinden. Nu hebben Britse vorsers ook ontdekt hoe dat komt:

Belga

sommige mensen beschikken over een beschermgeur die maakt dat bloeddorstige insecten hen gewoonweg niet kunnen ruiken en dus steken, aldus de

Sunday Times

.

Wel eens op een warme zomernacht wakker gehouden door agressieve muggen en andere insecten, terwijl naast u iemand rustig doorsliep? Dat komt omdat de ene mens zoeter bloed heeft dan de andere, zo luidde de volkswijsheid. Maar onderzoekers van de universiteit van Aberdeen hebben, samen met collega's van een Engels centrum voor biologische scheikunde, een meer wetenschappelijk antwoord gevonden.

Sommige mensen blijken namelijk over chemische stoffen te beschikken die hen onruikbaar (en soms zelfs afstotelijk) maken voor muggen en soortgenoten, die dan op zoek gaan naar een aantrekkelijker prooi. De Britse wetenschappers verwachten binnen een jaar concreet te hebben vastgesteld welke chemische bestanddelen verantwoordelijk zijn voor zo'n muggenfilter en willen op grond van die bevindingen een heel nieuw, echt afdoend, soort anti-muggenmiddel ontwikkelen.