Chinese wetenschappers kweken nieuwe hersencellen

Chinese wetenschappers hebben, voor de allereerste keer in de medische geschiedenis, in een laboratorium nieuwe hersencellen gekweekt en die gebruikt om de beschadigde hersenen van een man met een zwaar hoofdletsel te vervangen, zo schrijft de

Sunday Times

.

Belga

Dat kan grote gevolgen krijgen voor slachtoffers van ongevallen, maar ook voor Alzheimer- of Parkinson-patiënten. De meeste cellen in het menselijk lichaam kunnen zichzelf herstellen, denk maar aan de manier waarop wonden of botbreuken genezen. De hersencellen zitten echter anders in elkaar: kapot is kapot en weg is weg. En dat geldt ook voor de neuronen, de hersencellen die ons lichaam en onze geest doen functioneren.

Dat is natuurlijk voor niemand goed nieuws als je weet dat de mens, vanaf zijn 25ste levensjaar, miljoenen van die neuronen per week kwijtraakt. Maar in normale omstandigheden zijn er nog voldoende over om door te kunnen gaan, al kost dat met het verstrijken van de jaren meer moeite. Wie echter zwaar hoofdletsel heeft opgelopen, zoals de na een ongeluk verlamde en intussen overleden acteur Christopher Reeve, of wie lijdt aan de ziekte van Alzheimer of Parkinson, heeft wel te maken met een tekort aan bepaalde neuronen.

Dat is voor wetenschappers niets nieuws, maar wel nieuw is dat de Chinese professor Zhu Jian-hong, van de universiteit van Fudan, er in geslaagd is neuronen te kweken. De arts, die zijn doorbraak deze week in Londen komt voorstellen, haalde de stamcellen uit de hersenen van een verkeersslachtoffer en kweekte daaruit miljoenen gezonde cellen, die bij de patiënt werden ingeplant. Die groeiden vervolgens verder en zorgden er, samen met de overgebleven cellen, voor dat de patiënt de mogelijkheden terugkreeg die hij door zijn ongeval was kwijtgeraakt en nu weer kan lopen.