"Oplossing dossier B-H-V vereist onderhandelingscultuur"

Als alle partijen, ook CD&V, zich inschrijven in een onderhandelingscultuur kan er een oplossing gevonden worden voor de splitsing van het arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (VLD) zondag in De Zevende Dag (VRT). CD&V-fractieleider Pieter De Crem zei geen vertragingsmaneuvers te zullen dulden. "We rekenen op sp.a en VLD".

Belga

Woensdag staat in de kamercommissie Binnenlandse Zaken de behandeling van het Vlaams wetsvoorstel over de splitsing op de agenda. "Het uur van de waarheid", aldus De Crem. Volgens hem vereist het dossier B-H-V politieke moed. "Ik denk dat sp.a en VLD zich aan hun woord uit het Vlaams regeerakkoord zullen houden en dat zullen uitvoeren op federaal niveau. Anders is er een groot probleem", aldus De Crem.

Hij zei dat er geen twee VLD's kunnen zijn: de VLD van premier Guy Verhofstadt en de VLD van vóór de Vlaamse verkiezingen die achter de eis "splitsing nu" stond. Voor De Crem kunnen er geen Vlaamse toegevingen gedaan worden voor de splitsing.

De Gucht van zijn kant zei dat er alleen een oplossing kan komen voor B-H-V mits een compromis wordt gevonden. "Een compromis is geen nederlaag", aldus De Gucht. Maar de uitbreiding van de grenzen van het Brussels gewest zoals de voorzitters van de Franstalige politieke partijen afgelopen vrijdag voorstelden, is volgens De Gucht geen optie. Dat was maar een schijnmaneuver, aldus de minister.

Leo Peeters (sp.a), burgemeester van Kapelle-op-den-Bos, noemde de uitbreiding van de Brusselse grenzen onaanvaardbaar. Volgens hem moet er geen prijs betaald worden voor de splitsing. "De periode van toegeven is voorbij. Het land is ingedeeld in taalgebieden. Bovendien staan we juridisch heel sterk", aldus Peeters.

Christian Van Eyken, de FDF-burgemeester van faciliteitengemeente Linkebeek, herhaalde zijn verzet tegen een splitsing om de band tussen de Franstaligen uit de rand rond Brussel en de Franse gemeenschap niet te verliezen. Hij wees erop dat die splitsing niet door het Arbitragehof wordt opgelegd.

Kamerlid Willy Cortois (VLD) hekelde de weinig hoffelijke houding van de Franstaligen en zei zich woensdag in de kamercommissie aan een uiteenzetting van federaal minister van Institutionele Hervormingen Johan Vande Lanotte te verwachten.