Van Mechelen en Verwilghen willen opsporingsprogramma's op regionale tv

Print
BRUSSEL - In navolging van de nationale tv-zenders RTBf en VTM bestaan er plannen om ook op de regionale TV-stations met een opsporingsprogramma te beginnen. De idee komt van federaal justitieminister Marc Verwilghen. Zijn partijgenoot en Vlaams minister van media Dirk Van Mechelen, lanceerde het voorstel zaterdag tijdens de viering van het vijfjarig bestaan van Kanaal 3 (regio Aalst-Denderminde). Van Mechelen is alvast bereid om hiervoor het strakke uitzendschema van de regionale zenders te versoepelen.
BR>
Tweeënhalf jaar geleden startten de Franstalige openbare omroep RTBf en de commerciële zender VTM met de opsporingsprogramma's 'Appel à temoins' en 'Oproep 2020'. De programma's worden zowel in Wallonië als in Vlaanderen druk bekeken. Ook de speurders zijn tevreden met de geboekte resultaten.
Verwilghen wil nu ook de regionale tv-zenders inschakelen om gerechtelijke dossiers op te lossen. Met regionale uitzendingen van opsporingsprogramma's kun je in sommige gevallen veel dichter op de bal spelen, is de redenering. In de huidige omstandigheden zou een regionale tv-zender een opsporingsprogramma echter nauwelijks in z'n strak tijdschema kunnen inpassen. Een regionale zender mag nl. maar 300 uur per jaar uitzenden. Vlaams mediaminister Van Mechelen wil dan ook werk maken van een versoepeling van dat schema. Hij overweegt een algemene uitbreiding van het aantal uren ofwel een toekenning van extra uren naar aanleiding van speciale initiatieven, bijvoorbeeld een opsporingsprogramma of een politiek praatcafé naar aanleiding van de gemeenteraads- en provincieraadsverkiezingen.
De VLD-minister gaat het voorstel tot versoepeling van de uitzendschema's in januari in zijn beleidsbrief media opnemen. Daarna komt dan een mogelijke decreetswijziging. Van Mechelen is alvast voorstander van een soepele regeling, waarbij de regionale tv-zenders hun eigen noden kunnen invullen.
«De huidige zendvergunningen lopen tot 2001. Regionale opsporingsprogramma's zullen er vermoedelijk pas in de zomer van 2001 te zien zijn», kijkt Van Mechelen vooruit. De komende weken komt alvast een werkgroep bijeen van de beide kabinetten, die het voorstel (onder andere juridisch) verder zal onderzoeken. Ook zal bij de regionale zenders zelf gepeild worden naar hun interesse.

Middelen


Naar een reactie gevraagd, zei Filip Hilven, hoofdredacteur van TV Limburg: «Dit is het eerste wat ik hiervan hoor. In principe vind ik dit heel goed omdat het een maatschappelijk belang dient. Anderzijds lijkt het op doelgroepentelevisie. Vanuit het standpunt van regionale tv ben ik daar niet voor gewonnen. Voor mij moet regionale tv hoofdzakelijk nieuws brengen. Een mogelijkheid is natuurlijk wel om zo'n opsporingsprogramma in het nieuws te integreren. Maar dan wil ik wel graag weten op welke manier dat zou moeten/kunnen en welke middelen ervoor ter beschikking worden gesteld.»
«Wij zijn geen vragende partij, maar als er iets tegenover staat, willen we altijd meedoen. Bovendien ben ik verheugd dat de nieuwe mediaminister blijkbaar oog heeft voor de regionale televisie en de specifieke functie ervan.»