Filip dankt lief aan Geert Hoste

Print
KRUISHOUTEM - Geert Hoste gaat vanaf eind oktober zes weken lang de boer op om onze vaderlandse driekleur van alle blaam te zuiveren. In 'Geert Hoste redt het land' onthoofdt hij nogmaals nieuwsfeiten die België wereldwijd aan de schandpaal nagelden. Hoste liet bij de selectie van de onderwerpen de fantasie de vrije loop. Naast het huwelijk van kroonprins Filip en Mathilde wordt ook de kortstondige vlucht van Dutroux in beeld gebracht. Maar beginnen, doet Hoste met de kip en het ei.
BR>
De zesdelige reeks zit op een andere golflengte dan het roemrijke 'O dierbaar België'. Daarin werd gezocht naar formats, terwijl ditmaal resoluut probleemsituaties worden uitgezuiverd.
«In deze programma's zit ik met een probleem waarvoor een oplossing gevonden moet worden», verduidelijkt Hoste. «Toch blijft het allemaal komisch. De mensen moeten na de uitzendingen iets hebben van: waar maken we ons altijd druk over? En we hebben ons de laatste tijd vaak druk gemaakt, geloof me.»
In de eerste aflevering, dit weekeinde opgenomen in Kruishoutem, houdt Hoste de kip en het ei tegen het licht. Onrechtstreeks laat ie ook kroonprins Filip en zijn lief opdraven.
«Rond de dioxinecrisis is heel wat te doen geweest,» zegt Hoste. «Door met mensen in Kruishoutem te praten, toon ik aan dat zowel de kip als het ei nog perfect gezond zijn. Ik wil de dag van het huwelijk tussen Filip en Mathilde uitroepen tot nationale dag van de kip en het ei omdat op die dag alle wereldleiders en vorstenparen In Brussel aan de tafel zitten. Het toekomstige vorstenpaar verzoek ik kip en ei op het menu te zetten. Ikzelf eet die dag ook die gewone kost, waarom zij dan niet? Het is toch een kleine moeite.»

Neufchateau


Zelfs de Amerikaanse president Bill Clinton en de paus zullen het die week geweten hebben dat ons land wat heeft met kippen. Zes oervlaamse eieren worden hun deel.
Hoste: «Ze krijgen een doos eieren om zelf de kwaliteit vast te stellen. Om het ei helemaal in de kijker te zetten, vraag ik via een briefschrijfactie om de lange ij's te vervangen door een korte ei. Tenslotte stel ik voor om de naam Kruishoutem te veranderen in Eierdorp.»
Wij kennen persoonlijk nog andere lui die na een welbepaalde aflevering met een ferm ei zullen zitten. De ontsnapping van Marc Dutroux is namelijk niet voor iedereen een billenkletser.
«Misschien niet voor de bewindslui, maar zeker wel voor de plaatselijke bevolking», corrigeert Hoste. «Die vindt het prima dat Neufchateau eindelijk eens positief in het nieuws komt. Trouwens, Dutroux had geen slechte smaak. Hij volgde een bepaalde route en vormde zonder dat hij het wist het Canvas-vierkant. En dat getuigt mijn inziens van smaak.»
Hoste schroeft voor de nieuwe reeks zijn profetische woordenschat terug tot een absoluut minimum, Geen wilde voorspellingen meer, hoewel de Jomanda-stiel hem vorige keer op het lijf leek geschreven.
«Zeg dat wel», lacht Hoste. «Ik heb inderdaad dingen gezegd die stuk voor stuk zijn uitgekomen. De crisis, om maar iets te zeggen. Maar waarschijnlijk is iedereen al lang vergeten dat ik het huwelijk van Filip heb voorspeld. En zie nu. Ik denk in alle bescheidenheid dat Filip dankzij mij aan een deftig lief is geraakt. Maar ja, dat was ook mijn taak. Er moest iemand opstaan om de kroon te verzekeren.»