BNN op zoek naar hufter van het jaar

Print
HILVERSUM - Hufters. Wie zijn het? Wat doen ze? Wat kun je eraan doen? Het lijkt wel het begin van 'Jambers', maar dat is het niet. We hebben het over een thema-avond waarop BNN drie uur lang onderzoek verricht naar de asocialen onder ons. Achterliggende idee: het is niet moeilijk een hufter te worden, wel om er één te blijven.
BR>

Op het programma van BNN staan o.m. de Amerikaanse documentaire 'Lives in Hazard' over een aantal hufters in East L.A. en de Nederlandse speelfilm 'Hufters en Hofdames'. Deze film uit 1997 is een romantische komedie over twintigers op zoek naar de liefde. Het gaat om de belevenissen van twee totaal verschillende jongens en hun onhandigheid ten opzichte van het vrouwelijk geslacht.
Voor de reportage 'Zinloos/Kansloos' heeft BNN een onderzoek laten uitvoeren naar de houding van Nederlanders tegenover stalking en zinloos geweld. In de uitzending is een portret te zien van een dertigjarige vrouw die samen met haar kinderen al drie jaar wordt gestalkt door haar man. Door deze hinderlijke achtervolging wordt haar leven bijna onmogelijk gemaakt.
Daarnaast heeft 'Zinloos/Kansloos' een gesprek met Kenneth van Cauter, die er bij was toen zijn beste vriend Joes Kloppenburg op straat werd vermoord. Wat moet je doen als je getuige bent van zinloos geweld? Ongeveer een derde van de Nederlanders denkt «zeker in te grijpen». Nog een derde geeft aan «waarschijnlijk in te grijpen». Twee derde van de Nederlanders is van mening dat de overheid niet genoeg doet tegen zinloos geweld.
De komische noot van de avond wordt verzorgd door het team van de Gulden Middenweg, Fedor van Rossem en Peter Sterk. Zij maken het programma 'Klambers', een parodie op 'Jambers'. Dus tóch. 'Klambers' bezoekt het plaatsje Flut, onder de rook van Sittard, ergens in Belgisch Limburg. Daar wordt de verkiezing gehouden van 'De Hufter van het Jaar'. Klambers, gespeeld door Fedor van Rossem, praat met Giscard, Wilma en Lowieke. Zij zijn alle drie genomineerd.


'BNN', 20 uur, Ned. 2