Bourgeois weert Vlaams Belang niet uit raad VRT

Vlaams minister van Media Geert Bourgeois is niet van plan de vertegenwoordigers van het Vlaams Belang te weren uit de raad van bestuur van de VRT.

Belga

Dat bevestigde zijn woordvoerder vrijdag na afloop van de Vlaamse regering, waar Bourgeois de zaak aanbracht.

Eind vorig jaar bekrachtigde de Vlaamse regering al de voordracht door het Vlaams Parlement van de leden van de raad van bestuur bij de openbare omroep. Donderdag schreef De Standaard dat het management van de VRT heeft laten onderzoeken of het niet mogelijk is de vertegenwoordigers van de leden van het Vlaams Belang te weren uit de raad van bestuur na de veroordeling wegens racisme van het Vlaams Blok, het huidige Vlaams Belang.

Bourgeois bracht de zaak daarom vrijdag aan op de Vlaamse regering, die de bevoegdheid van de minister in het dossier bevestigde, aldus de woordvoerder van de mediaminister. Volgens hem was er over het punt geen discussie in de Vlaamse regering. Bourgeois is niet van plan terug te komen op de samenstelling van de raad van bestuur. Het Vlaams Parlement heeft immers de leden (onder wie drie van het Vlaams Belang) voorgedragen. Bovendien heeft het Vlaams Parlement beslist de dotatie van het Vlaams Belang niet in te trekken na de veroordeling van het Vlaams Blok, aldus de woordvoerder van de minister.