'Mona Lisa' heeft minstens een tweelingzusje

De 'Mona Lisa' van Leonardo da Vinci die we allemaal kennen van het Louvre in Parijs, is niet de enige 'Mona Lisa' die de Italiaanse grootmeester ooit geschilderd heeft. Het werk heeft minstens een tweelingzusje dat wordt bewaard in een privé-collectie ergens ter wereld. Dat is de stelling van de Florentijnse criticus Alessandro Vezzosi.

Belga

Volgens hem borstelde da Vinci in Firenze al een 'Mona Lisa' tussen 1502 en 1506. De 'Gioconda' van het Louvre zou -gezien de stijl- uit een latere periode dateren en meer bepaald na 1513 besteld zijn door ene Giuliano de Medici. Voor Vezzosi is het nu zaak op te sporen bij welke privé-verzamelaar de echte 'Mona Lisa' zich bevindt. Hij sluit zelfs niet uit dat er nog meer versies zijn van de 'Dame aan het Balkon'.

De 'Mona Lisa' van het Louvre zou ook niet zo hebben geheten en Lisa Gerhardini voorstellen, de vrouw van een rijke handelaar in Florentijnse zijde. Carlo Pedretti, een collega van Vezzosi, verdedigde die hypothese al in 1957. Hij meent dat 'La Gioconda' Pacifica Brandano voorstelt, een maîtresse van de bovengenoemde de Medici-telg.

De identiteit van de mysterieus kijkende dame op het meesterwerk van da Vinci is altijd al voer geweest voor discussie. Er is zelfs geopperd dat 'Mona (een samentrekking van Madonna in het Italiaans) Lisa' nooit heeft bestaan. Het zou gaan om een dubbelzinnig zelfportret van da Vinci zelf.