Spanning in Saddam Hoesseins achtertuin

Print
BRUSSEL - Weggedoken in een gammel wagentje en verstijfd van de schrik draaide regisseur Lode Desmet dé reportage van zijn leven. Hij volgde voor 'Kwesties' de bloedstollende tocht van vader Andas en dochter Vina naar de door oorlog verwoeste achtertuin van Saddam Hoessein.
BR>Het reisverslag 'Exodus, de wereld van Vina' is de meest beklemmende en ook de duurste die ooit door een VRT-verslaggever werd gemaakt. Vijf Europese tv-stations gooiden een half miljoen over de balk om het scenario rond te krijgen.
«We wilden tonen dat wij als kleine zender zoiets konden maken», vertelt Lode Desmet, die zeven jaar geleden de sportredactie ruilde voor het algemene nieuws. «Ik ben met dat soort zaken altijd bezig geweest. Dit is sindsdien vanzelfsprekend het grootste project. Ik ben benieuwd wat andere landen ervan denken.»
In 'Exodus' zoemen de verborgen camera's in op de illegale praktijken die Andas pleegt om met zijn dochter Vina naar zijn ouders in Noord-Irak te reizen. Tegelijk wil Andas bij zijn terugkomst ook zijn depressieve broer Aras klandestien naar Europa halen. Om die missie heelhuids af te ronden, krijgt een leger ambtenaren smeergeld toegestopt en worden gevaarlijke grensposten gemeden.
«Wij filmden op plaatsen waar dat absoluut verboden is», zegt Desmet. «Vaak had ik het gevoel: ik zit hier vast en raak nooit meer terug. Vooral toen de cameraman werd ontdekt en meteen werd teruggestuurd naar ons land. Ik ben van nature uit geen avonturier, dus kun je je mijn zenuwen wel voorstellen.»
De spanning werd ei zo na ondraaglijk toen ook Desmet in bureaucratische kringen argwaan begon op te wekken. Halfweg de reportage verkoopt de regisseur namelijk zijn nagelnieuwe Mercedes om van andere Koerden logistieke hulp te bekomen. Het obligate bezoek bij de notaris zal hij wellicht nooit vergeten.
Desmet: «Om alles sneller te doen verlopen had Andas mijn naam veranderd, zodat die Koerdisch klonk. Alles ging goed tot die notaris voorstelde om mijn geboortecertificaat in België op te vragen. Ik heb al veel vuren doorstaan, maar toen dacht ik echt dat ik dood ging.»
'Kwesties', 20.55 uur, Canvas