Zes bijkomende geïnteresseerden uitzendrechten Belgisch voetbal

Naast de vier huidige mediapartners hebben tot nu zes andere geïnteresseerde partijen het lastenboek aangevraagd voor de uitzendrechten van het Belgisch voetbal. Dat werd vrijdag vernomen van Jean-Marie Philips, de algemeen directeur van de Profliga, het koepelorgaan van de Belgische eersteklasseclubs.

Belga

Het huidige voetbalcontract loopt komende zomer af. Die rechten werden binnengerijfd door VTM, RTBF en Canal+ (nu Canal+ Vlaanderen en BeTV). Dat contract is jaarlijks goed voor vijftien miljoen euro. Daarvan nemen VTM en RTBF 5,2 miljoen euro voor hun rekening voor de samenvattingen. De overige 9,8 miljoen euro voor de rechtstreekse uitzendingen is afkomstig van Canal+.

Voor de komende drie seizoenen biedt de Profliga zes pakketten aan. Naast de vier huidige partners hebben dus zes partijen interesse laten blijken. Om wie het gaat, wil Philips niet kwijt.

Waarnemers verwachten dat VRT en Belgacom samen zullen bieden. Ook kabelbedrijf Versatel, waarvan de Nederlander John De Mol hoofdaandeelhouder is, zou zijn interesse hebben laten blijken. Het lastenboek aanvragen kan nog, maar de termijn om bijkomende vragen te stellen loopt morgen af. De huidige rechtenhouders krijgen tot 31 maart een voorkeursbehandeling. Tot dan onderhandelt de Profliga exclusief met hen. Daarna lopen tot 29 april gesprekken met de andere geïnteresseerden. Uiterlijk op 9 mei hakt de raad van bestuur van de Profliga de knoop door.

Het eerste pakket is goed voor twee livewedstrijden per weekend gedurende de eerste 32 speeldagen en staat open voor alle zenders. De zender die wordt geselecteerd voor dit lot, mag als eerste de twee wedstrijden aanduiden die hij rechtstreeks wil uitzenden. In dit lot zit ook de verplichting om de Supercup en het Gala van de Profvoetballer van het Jaar uit te zenden.

Ook het tweede pakket wordt te koop aangeboden aan alle zenders en is goed voor de rechtstreekse uitzending van één vooruitgeschoven wedstrijd van de eerste 32 speeldagen. De keuze gebeurt nadat de koper van het eerste lot zijn twee livewedstrijden heeft uitgekozen.

Pakket drie is alleen beschikbaar voor betaalzenders, die alle wedstrijden van de eerste 32 speeldagen via pay-per-view willen aanbieden. Het vierde lot heeft betrekking op de samenvattingen op zaterdag en zondag. Pakket vijf is beschikbaar voor alle zenders en geeft recht op een magazine van een uur op maandagavond waarin deskundigen in een soort "praatcafé" hun licht laten schijnen op de wedstrijden van het voorbije weekend. Het zesde lot biedt de rechten op de wedstrijden van tweede klasse en de eindronde.