Stichting vindt geen geld voor monument Martin Luther King

De stichting die fondsen moet werven voor de bouw van een monument ter ere van de historische Amerikaanse leider Martin Luther King, slaagt er maar niet in om het nodige geld bijeen te schrapen.

Belga

Om de bouw van het monument aan te vatten, zo bekende de "Martin Luther King Jr National Memorial Project Foundation" zondag in een mededeling, hebben we nog 66 miljoen dollar te kort.

Het project werd nochtans al in 1996 in de steigers gezet en kon rekenen op de goedkeuring van het Amerikaanse parlement.

Ter vergelijking: het comité dat belast is met de organisatie van de feestelijkheden die de start van de tweede ambtstermijn van George W. Bush moeten opfleuren, heeft bijna 40 miljoen dollar opgehaald. Het comité kon wel rekenen op welwillende donaties van Bank of America, Exxon Mobile, Pfizer en Chevron Texaco.

Het monument voor Martin Luther King in Washington zou opgetrokken moeten worden in de nabijheid van de monumenten voor Thomas Jefferson, de auteur van de onafhankelijkheidsverklaring, en Abraham Lincoln, de man die in 1863 een einde maakte aan de slavernij. Maandag herdenken de Amerikanen Dr. King, de in 1968 vermoorde voorman van de geweldloze strijd tegen de rassendiscrimatie en voor gelijke burgerrechten.