Stipe Mesic blijft president van Kroatië

Stipe Mesic lijkt zondag in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Kroatië op overweldigende wijze te zijn herkozen. De 70-jarige president heeft volgens het onderzoeksbureau GfK, dat 20.000 kiezers vroeg aan wij zij hun stem hadden gegeven, 71 procent van de stemmen behaald, tegen zijn conservatieve rivale Jadranka Kosor 25,5 procent. Ook de Kroatische staatstelevisie voorspelde een ruime overwinning voor Mesic: 70,85 procent om 29,15 procent.

AP Ned

De woordvoerster van Mesic, Marijana Petir, zei dat de exit polls overeenkomstig de verwachtingen zijn. Mesic kwam in de eerste ronde op 2 januari net tekort voor de absolute meerderheid waarmee hij meteen zou zijn gekozen.

De voorlopige officiële uitslag van de tweede ronde wordt rond middernacht verwacht. De woordvoerder van Kosor, Ratko Macek, gaf haar nederlaag min of meer toe. Hij zei dat Kosor volgens de eigen tellingen van haar partij ongeveer 35 procent van de stemmen heeft gekregen. "Dat zou een uitermate goed resultaat zijn", zei hij. Mesic heeft Kroatië in de afgelopen vijf jaar richting Europese Unie en de NAVO gestuurd. Als de prognoses kloppen en Kroatië aan de gestelde criteria voldoet, kan hij de toetreding van zijn land tot de EU aan het einde van zijn nieuwe termijn in 2009 nog net meemaken.

De toetredingsonderhandelingen met de EU beginnen 17 maart, mits Kroatië volledig meewerkt met het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in Joegoslavië dat verscheidene Kroatische generaals heeft aangeklaagd. Oorlogsveteranen en nationalisten hebben Mesic voor zijn samenwerking met het tribunaal voor een verrader uitgemaakt.