"Herverkiezing is blanco-volmacht voor Amerikaans Irak-beleid"

Op de vooravond van het begin van zijn nieuwe mandaat van vier jaar in het Witte Huis, heeft de Amerikaanse president George W. Bush zondag verklaard van mening te zijn dat de presidentsverkiezing hem een blancovolmacht heeft gegeven voor zijn beleid in Irak.

Belga

"Er was een ogenblik om de rekening te maken: de verkiezing van 2004. De Amerikanen hebben verschillende standpunten gehoord over wat er in Irak gebeurde, zij hebben de twee kandidaten bekeken en zij hebben mij gekozen", aldus Bush in een door de

Washington Post

gepubliceerd interview.

Na de verkiezing is er geen enkele reden om regeringsleden ter verantwoording te roepen voor fouten of foute oordelen voor het begin van de oorlog of daarna, aldus Bush. Als prioriteiten van zijn tweede ambtsperiode noemde hij "een overwinning in de strijd tegen het terrorisme" en "de mondiale verspreiding van vrijheid en democratie".

Momenteel zit de populariteit van Bush in een dal. Volgens het opiniepeilingsinstituut Pew Research Center in Washington is er al tientallen jaren geen president geweest die bij het begin van zijn tweede ambtsperiode slechts de goedkeuring van 50 procent van de Amerikaanse burgers krijgt. Bill Clinton, Ronald Reagan, Richard Nixon, Lyndon B. Johnson en Dwight Eisenhower waren bij het begin van hun tweede ambtsperiode duidelijk meer geliefd.

Senator Ted Kennedy, te gast bij de keten CBS, noemde het standpunt over de blancovolmacht dat Bush in de Washington Post verdedigde, "belachelijk" en stelde dat "Irak het Vietnam van George Bush is".