Amerikaanse invallen in Mosul en andere Iraakse steden

Amerikaanse militaire eenheden hebben zondag verscheidene arrestaties verricht en wapens en explosieven in beslag genomen bij huiszoekingen in Mosul en enkele andere steden in het noorden en midden van Irak.

AP Ned

De invallen moeten het geweld beteugelen dat de verkiezingen van 30 januari bedreigt. Met name Mosul ontwikkelt zich tot een strijdtoneel tussen Iraakse opstandelingen en Amerikaanse en Iraakse regeringseenheden.

De Amerikaanse onderminister van defensie Paul Wolfowitz zei tijdens een bezoek aan Indonesië dat het door de "buitengewone intimidatie" van de vijand onmogelijk is om absolute veiligheid te garanderen in Irak. Duizenden politieagenten en verkiezingsmedewerkers hebben na bloedige terreuracties van het verzet hun ontslag ingediend. Zelfs in overwegend sjiitische gebieden in het zuiden van het land zijn de afgelopen dagen verkiezingswerkers opgestapt na te zijn bedreigd, zei een Amerikaanse ambassademedewerker.

De Iraaks-Koerdische leiders Jalal Talabani en Masoud Barzani zijn zaterdagavond in de noordelijke stad Irbil ongedeerd gebleven toen een katjoesja-raket insloeg in een pand waar zij over de aanstaande verkiezingen spraken. Plaatselijke functionarissen in Irbil spraken een melding van de zender CNN-Turk, dat er bij een aanslag met een autobom zeven doden waren gevallen, tegen.

In Mosul explodeerde een bom toen een Amerikaans konvooi voorbijreed. Een pantserwagen werd beschadigd, over doden of gewonden was niets bekend. Een mortiergranaat sloeg in een schoolgebouw dat bij de verkiezingen als stemlokaal moest dienen.

Ten zuidoosten van Bagdad schoten opstandelingen drie politieagenten dood die met nieuwe politieauto's op weg waren naar de stad Kut. In de omgeving van Kut werd ook een Irakees gevonden die als tolk werkte voor een Filipijns bedrijf dat waterprojecten uitvoert voor buitenlandse troepen.

In het centrum van de hoofdstad Bagdad vielen opstandelingen een patrouille van de Iraakse nationale garde aan, om meteen weer op te gaan in de menigte op een drukke markt. Rond de Haifa-straat in Bagdad werd bijna een uur lang geschoten met zware machinegeweren en automatische geweren. Op een straat in het rebellenbolwerk Ramadi werd een dode Egyptenaar gevonden, met op zijn lijk de boodschap dat dit de straf is van iedereen die met het Amerikaanse leger samenwerkt.

Bij een aanslag op een controlepost van de Iraakse nationale garde buiten de stad Kirkuk kwam zaterdag een politieman om het leven en raakten vier agenten gewond. De extremistische groep Ansar al-Sunnah eiste zaterdag de verantwoordelijkheid op voor de ontvoering van vijftien gardisten, die vrijdag in de buurt van hun basis in Hit ten westen van Bagdad waren verdwenen.