Duitse extreem rechtse partijen gaan nauw samenwerken

Twee rechts-extremistische Duitse partijen, de NPD (Nationaal Democratische Partij) en de DVU (Duitse Volksunie), hebben zaterdag besloten nauw te gaan samenwerken, zowel bij landelijke en deelstaatverkiezingen in Duitsland als bij Europese verkiezingen.

AP Ned

"De broederstrijd is voorbij, vanaf nu wordt alleen nog maar tegen werkelijke vijanden gevochten", zeiden de voorzitters van de twee partijen in een verklaring. De partijen hopen dat de samenwerking hun voordeel oplevert bij de in 2006 te houden landelijke parlementsverkiezingen. Uiterst rechts heeft nu geen vertegenwoordigers in het landelijke parlement, de Bondsdag. De NPD won bij de verkiezingen in 2002 slechts 0,4 procent, lang niet genoeg om de kiesdrempel van 5 procent te halen. De DVU deed toen niet mee.

In 2003 lukte het de regering van bondskanselier Gerhard Schröder niet het hooggerechtshof de NPD te laten verbieden. De regering wilde het verbod, omdat de partij zou aanzetten tot haat tegen buitenlandse immigranten en joden. Het hof weigerde de zaak te behandelen, omdat door de regering overlegde bewijzen deels waren gebaseerd op verklaringen van betaalde informanten.

Eerdere pogingen van de twee partijen om samen te werken strandden op de persoonlijke ambities van hun leiders. De partijen begonnen serieus over samenwerking te praten na successen bij de verkiezingen in de deelstaten Saksen en Brandenburg van afgelopen september. De NPD behaalde in Saksen 9,2 procent en de DVU in Brandenburg 6,1 procent.

Aan de Bondsdagverkiezingen van 2006 zal alleen de NPD deelnemen, maar op haar lijst komen ook zo'n vijftien DVU-kandidaten te staan. Aanvankelijk wilden de partijen de verkiezingen met een gezamenlijke lijst ingaan, maar dat is volgens het wetenschappelijk bureau van de Bondsdag op grond van de kieswet niet toegestaan.