Hoofdrolspeler Abu Ghraib-schandaal krijgt tien jaar

De Amerikaanse onderofficier Charles Graner is zaterdag door de krijgsraad in Texas tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld voor zijn aandeel in de mishandeling van gevangenen in de Abu Ghraib-gevangenis in de Iraakse hoofdstad Bagdad.

AP Ned

Als hij zijn straf in een militaire gevangenis heeft uitgezeten wacht hem oneervol ontslag uit het leger. Toen hem nadat het vonnis was uitgesproken werd gevraagd of hij spijt had van zijn daden zei Graner: "Het is oorlog. Dan gebeuren er verkeerde dingen".

De aanklager noemde de 36-jarige Graner, die als aanstichter van de mishandelingen wordt gezien, tijdens de rechtszaak een sadist die er genoegen in schept gevangenen te zien lijden. Volgens de verdediging waren de mishandelingen, die deels op foto's zijn vastgelegd, het gevolg van de onmenselijk zware druk waaraan Graner als cipier was blootgesteld. Graner had maximaal vijftien jaar gevangenisstraf kunnen krijgen.

Graner kwam tijdens de zitting van zaterdag, toen zijn straf al vaststond, voor het eerst zelf aan het woord in de rechtszaal. Hij herhaalde nog eens wat zijn advocaten al hadden aangevoerd, maar waar de jury geen geloof aan hechtte: dat inlichtingenagenten hem opdracht hadden gegeven de gevangenen te mishandelen, zodat ze makkelijker een bekentenis zouden afleggen. Toen zijn advocaat hem vroeg waarom hij lachend op een aantal van de foto's staat die in Abu Ghraib zijn genomen, zei hij: Ik lach nu ook en dat is van de zenuwen." Ook noemde hij zichzelf "een voorbeeldige gevangenbewaarder". Op de foto's staat Graner onder meer lachend naast naakte gevangenen die als een piramide op elkaar zijn gestapeld. Ook dwong hij gevangenen waar hij en andere soldaten bij waren te masturberen.

Graner legde zaterdag een bijna drie uur durende verklaring af, aan het eind waarvan hij zei dat hij geen lol had gehad in wat hij deed. "Een heleboel ervan was verkeerd, een heleboel was misdadig", zei hij. Een van de aanklagers had Graner een dag eerder in zijn requisitoir "een schande voor het leger" genoemd en de jury opgeroepen hem de maximale straf op te leggen.

Graner is de eerste militair die is veroordeeld in verband met het Abu Ghraib-schandaal. Vier andere verdachten hebben schuld bekend en twee verdachten, onder wie Graners vriendin Lynndie England, moeten nog voor de rechter verschijnen.