Vredeseilanden zamelde 650.000 euro in

De straatcampagne van Vredeseilanden van het voorbije weekend heeft volgens de eerste schattingen 650.000 euro opgebracht, 25 procent meer dan vorig jaar. Dat heeft de Vlaamse ngo zondag bekendgemaakt.

Belga

Zo'n 10.000 vrijwilligers en sympathisanten trokken de straat op om financiële steun te vragen voor lange termijnprojecten in dertien Zuidlanden. Een bedrag van 100.000 euro wordt gereserveerd voor de heropbouw van de landbouw in Noord-Sumatra, dat door de vloedgolven is getroffen.

Normaal gezien zou de campagne van Vredeseilanden dit jaar rond de kleine koffieboeren in Costa Rica draaien. Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Zuidoost-Azië werd gefocust op de problematiek van structurele armoedebestrijding en de wederopbouw in Indonesië. De campagne voor Costa Rica gaat door in de eerste week van februari.

Naast de geschatte 650.000 euro moeten ook de inkomsten van de giften via overschrijving nog worden geteld. Tijdens de eerste drie maanden van vorig jaar leverde dat nog eens 500.000 euro op.

An Bosmans, campagneverantwoordelijke van Vredeseilanden, stelt dat het financiële resultaat en de positieve reacties bij het publiek een sterk signaal vormen dat de burger veel belang blijft hechten aan structurele ontwikkelingssamenwerking. "Vredeseilanden hoopt dat de sterke betrokkenheid bij de ramp in Zuidoost-Azië een kiem mag zijn voor structurele solidariteit in de rest van de wereld", aldus An Bosmans. De eerste resulaten van het voorbije campagneweekend zijn alvast hoopgevend.