Belgisch DVI-team terug na twee weken in rampgebied

Zaterdagavond laat is het Belgische DVI-team, dat twee weken lang aan de slag was in Khao Lak voor de identificatie van slachtoffers van de natuurramp in Zuidoost-Azië, geland in Zaventem.

Belga

Het gaat om 15 mensen. Zes specialisten van het eerste team blijven nog ter plaatse en krijgen het gezelschap van negen nieuwe teamleden die vrijdag zijn vertrokken vanuit Zaventem.

Alle leden van het eerste team toonden zich heel diep onder de indruk van wat ze hebben beleefd in Thailand. "De meest extreme situatie die ik totnogtoe heb meegemaakt", benadrukt wetsgeneesheer Jan Desmet. "Alles was extreem. Toen we aankwamen waren er meer dan 4.000 lichamen. Daarnaast was er de staat van de lichamen, de enorme schade en de extreme hitte, met temperaturen van 30 à 35 graden", aldus Desmet.

Tanddeskundige Eddy De Valck, die er een jarenlange ervaring met onderzoek bij rampen heeft opzitten, bevestigt: "Dit was een situatie buiten alle proporties". "Het is gewoon een overrompelende ervaring", voegt hij eraan toe.

De Belgische DVI-ploeg heeft in het Thaise Khao Lak dagelijks dertig à veertig slachtoffers van de natuurramp kunnen onderzoeken. In totaal werden in het gebied dagelijks, in samenwerking met de buitenlandse DVI-teams, tussen de 100 en 200 lichamen onderzocht.

Maar zo'n onderzoek leidt niet automatisch tot een geslaagde identificatie. Zo wordt eerst een post-mortem-onderzoek uitgevoerd (het nemen van vingerafdrukken, kleding, foto's). Daarna wordt het lichaam onderzocht door de patholoog en de tandarts. Vervolgens wordt een rapport opgesteld met kenmerken die kunnen getoetst worden aan de gegevens over de vermisten.

Het DVI-team dat zaterdag is geland in Brussel, is dit weekend afgelost door een tweede team van negen mensen man, bestaande uit DVI-specialisten van de federale politie, een laborant van de federale politie, een wetsdokter, een tanddeskundige, een psycholoog van de federale politie en een huisarts.

De meeste leden van het eerste team zijn opgelucht dat ze afgelost worden. "Twee weken is echt het maximum in die omstandigheden", aldus tanddeskundige De Valck. Geneesheer Desmet geeft nog één goede raad mee aan het nieuwe team: "Draai zo snel mogelijk de knop om in je hoofd". Toch zouden de meeste teamleden zonder aarzelen opnieuw naar het getroffen gebied trekken om hulp te verlenen.

De leden van het team konden tijdens hun opdracht doorlopend een beroep doen op een psycholoog. Voorts worden de leden van het team, van wie er een aantal maandag opnieuw gewoon aan de slag moeten, medisch en psychologisch opgevolgd. Vaak is de psychologische impact van zo'n ervaring pas na een aantal maanden merkbaar, luidt het.

De aardbeving van 26 december heeft in totaal meer dan 160.000 slachtoffers gemaakt, onder wie zes Belgen.