Vier hooligans ingerekend

VOETBAL
BR>De rijkswacht heeft na de voetbalwedstrijd Lokeren-Anderlecht vier hooligans ingerekend in de buurt van het Daknam-stadion in Lokeren. De heethoofden werden bij de kraag gevat toen ze een robbertje aan het vechten waren. De vechtersbazen, twee van Lokeren en twee van Anderlecht, werden administratief aangehouden. Door de nieuwe voetbalwet riskeren ze een toegangsverbod in elk Belgisch voetbalstadion.

Gelijkspel voor Hapoel Haifa
Hapoel Haifa, de tegenstander van Club Brugge in de eerste ronde van de UEFA-beker (heen: 3-1 voor Haifa), heeft op de vijfde speeldag in de Israëlische competitie op het veld van Maccabi Tel Aviv 0-0 gelijkgespeeld. Hapoel Haifa verliest daarmee de gedeelde leiding in de stand. Maccabi Haifa is nu de nieuwe leider.

FIFA bestrijdt illegale makelaars
De internationale voetbalbond FIFA gaat de illegale spelersmakelaars aanpakken. Het besluit is het resultaat van een tweedaagse bijeenkomst van de FIFA in het Italiaanse Coverciano met managers van spelers. «Mensen worden als bananen geïmporteerd», verklaarde vice-voorzitter Issa Hayatou uit Kameroen. Tijdens de bestuursvergadering op 1 en 2 oktober in Las Vegas worden de maatregelen tegen de illegale handelaren geconcretiseerd. Momenteel zijn er 600 adviseurs met een licentie van de FIFA. Een veelvoud werkt illegaal aan transfers van spelers.

Artiestenploeg voor Kosovo
Een voetbalploeg die samengesteld was uit Italiaanse artiesten, het bekende 'Nazionale Italiana Cantanti' heeft het zaterdag zaterdagavond in Warschau opgenomen tegen een selectie van Poolse acteurs voor een benefietwedstrijd ten voordele van de kinderen van Kosovo. De kapitein van de Italiaanse ploeg was Eros Ramazotti. In zijn ploeg zaten artiesten als Luca Barbarossa, Luca Carboni, Pupo, Elio en Nicolo Fabi. De Poolse kapitein was de acteur Olaf Lubaszenko. 12.000 enthousiaste toeschouwers in het Legia-stadion zagen hoe de Poolse artiesten met 1-0 winnen. Met de inkomsten van de wedstrijd wordt een school gebouwd in Kosovo.

Doelman getroffen door vuurwerkbom
Scheidsrechter Koopman heeft zondagmiddag de voetbalwedstrijd in de Nederlandse Toto Divisie (tweede klasse) tussen NAC en Dordrecht '90 gestaakt nadat een vuurwerkbom was ontploft in het strafschopgebied van Dordrecht. Doelman Johan van der Werff, die groggy was geraakt, moest per brancard van het veld worden afgedragen.
Na onderzoek door artsen bleken de verwondingen van de keeper mee te vallen. «Hij zal hieraan geen blijvend letsel overhouden», aldus algemeen directeur van NAC, Roelant Oltmans. «Van der Werff had alleen wat last van zijn suizende oren. Het vuurwerk was in zijn strafschopgebied gegooid en lag daar te roken. Toen hij het vastpakte om het te verwijderen, ontplofte het.»
Het vuurwerk was afkomstig uit een vak met supporters van NAC. De dader is nog niet bekend. «Maar die zullen we ongetwijfeld achterhalen», aldus Oltmans. «Ik denk dat we via videobeelden wel achter zijn identiteit kunnen komen. Dan zullen we in ieder geval duidelijk maken dat die figuur nooit meer welkom is. De communicatie tussen ons en de supporters is goed, maar er lopen toch altijd een paar klootzakken tussen. Een ander woord heb ik er niet voor.»