Europese sonde Huygens in atmosfeer Titan gedoken

De Europese sonde Huygens is vrijdag na een reis van meer dan zeven jaar aan de langverwachte duik begonnen in de atmosfeer van de mysterieuze Saturnusmaan Titan.

Belga

Dat is officieel bekendgemaakt in de ESA-vestiging Estec in het Nederlandse Noordwijk.

De Huygens werd op 15 oktober 1997 samen met het Amerikaanse moederschip Cassini op Cape Canaveral met een zware Titan-raket gelanceerd. De wegen van beide ruimtetuigen gingen met Kerstmis uiteen.

Omstreeks 11.30 uur Belgische tijd kwam er bij de vluchtleiding een signaal binnen van de sonde. Wat erop wijst dat de Huygens even na 10.00 uur aan de door valschermen afgeremde duik in de atmosfeer was begonnen en klaar was om het wetenschappelijk werk op te starten.

Tijdens de afdaling verzamelen zes instrumenten informatie over de dampkring van Titan die lijkt op die van de Aarde, toen die zowat 4,5 miljard jaar geleden ontstond.

De Huygens, waarin Alcatel Etca participeerde voor stroomvoorziening, gaat ook proberen te landen op de grootste maan van Saturnus. Het is niet geweten hoe dit zal verlopen, gezien de sonde kan landen op gesteente, ijs of een vloeibare substantie. Normaal is pas tegen de avond geweten wat er zich precies in de atmosfeer van Titan en op het oppervlak heeft afgespeeld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer