Elf titels te winnen tijdens BK veldrijden in Wachtebeke

Dit weekend, zaterdag 8 en zondag 9 januari, worden in het Oost-Vlaamse Wachtebeke de nationale kampioenschappen voor alle categoriën verreden. In totaal worden er elf Belgische titels verdeeld.

Belga

De Masters C en D openen op zaterdag vanaf 11u00 de strijd om de driekleur. De apotheose volgt zondagnamiddag met om 15u00 de confrontatie tussen de eliterenners met contract. "Dat laatste wordt omzeggens opnieuw een mini-wereldkampioenschap", stelt bondscoach Rudy De Bie.

"De naam van Sven Nys ligt op ieders lippen als de kandidaat bij uitstek. Logisch, want Sven is gewoonweg 'outstanding'. Hij wint niet voor niets al zeventien crossen dit seizoen", gaat De Bie verder. "Maar de stelling dat Nys alleen zichzelf kan kloppen is misschien niet juist. In het veldrijden spelen ook de weergoden een heel belangrijke rol. Wat als het plots fel begint te regenen op de drassige grond van het Provinciaal Domein? Dan krijgen we een heel andere koers en komt een Erwin Vervecken eensklaps de kop opsteken. Erwin is een kampioenschaprenner bij uitstek en houdt van een parkoers waar er veel moet gelopen worden."

"Er zijn nog tal van andere kanshebbers op de eindzege. Wereldkampioen Bart Wellens zit wat in het sukkelstraatje. De pech die die jongen nu al moest doormaken is onbeschrijflijk, maar zeggen dat hij kansloos is voor het hoogste schavotje in het BK is toch wel heel link. Wellens blijft voor mij het grote vraagteken. Vindt hij zijn conditie van Gieten terug dan zijn ze zeker nog niet thuis met hem. Sven Vanthourenhout mag dan nu wel de ploegmakker zijn van Nys, wat hij liet zien in Aigle was toch niet mis. Vanthourenhout zal wel zijn kans willen gaan. Ben Berden is dan weer een echte outsider. Komt het op een spurt aan dan mag je hem zeker bij de kanshebbers rekenen. Bovendien is Berden aan een sterk seizoen bezig en dus komt die ook in mijn lijstje van kanshebbers voor. Net als de naam van Tom Vannoppen. Hij won dit weekend nog in Luxemburg en maandag in Sint-Niklaas."

"Ik blijf erbij. Wij als Belgen zijn heel geprivilegieerd met ons nationaal kampioenschap waaraan een dergelijk aantal potentiële winnaars aan de start verschijnen", stelt de bondscoach.