Lance Armstrong: "Ik rijd nooit nog een Tour"

Zesvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong rijdt in de toekomst geen Ronde van Frankrijk meer.

Belga

Dat heeft de Amerikaan woensdag in een interview met de Nederlandse tv-journalist Mart Smeets gezegd, zo schrijft de krant Het Laatste Nieuws donderdag.

"Ik heb er altijd van gedroomd om de Ronde zes keer te winnen. Ik heb mijn doel bereikt. En ik heb het gedaan tegen ieders verwachting", verwijst 'Big Tex' naar de zesde opeenvolgende Tour-zege die hij in 2004 boekte. Daarmee doet Armstrong beter dan Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain, die de Tour allen vijf keer op hun naam schreven.

"Ik vond het prettig om te lezen hoe kenners vonden dat ik te oud was geworden voor een zesde Tour-zege. Het gaf alleen maar extra motivatie. Vandaag vraag ik op mijn beurt: waar zijn Heras en Mayo en Ullrich en Hamilton gebleven?"

De Texaan richt zijn pijlen nu op de klassiekers. "Enkele jaren geleden dacht ik bij mezelf: als ik zes keer de Ronde heb gewonnen, stop ik met koersen. Nu wil ik de klassiekers rijden: Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik, de Waalse Pijl, wie weet zelfs Parijs-Roubaix. Er is nog zoveel te doen. Het werelduurrecord is mooi. En misschien doe ik nog een keer het WK."

Armstrongs ploegleider Johan Bruyneel wil het nieuws bevestigen noch ontkennen.