Toetanchamon doorgelicht om doodsoorzaak te achterhalen

Archeologen hebben de mummie van farao Toetanchamon uit zijn sarcofaag in Luxor gehaald om er voor het eerst een CAT-scan van te maken. Op die manier willen de onderzoekers achterhalen of hij door een ongeval aan zijn einde kwam of door moord.

Belga

De CAT-scan werd niet in Kairo uitgevoerd, maar in het Dal der Koningen zelf. Op een kwartier tijd werden 1.700 opnames van de mummie gemaakt. Daarna werd het lijk weer in de sarcofaag gelegd en naar de grafkamer gebracht. Daar installeerden de onderzoekers een apparaat dat de luchtvochtigheid en de temperatuur regelt om de mummie zo in optimale omstandigheden te bewaren.

Volgens de onderzoekers is de mummie erg beschadigd, onder meer omdat de Britse archeoloog Howard Carter in de jaren '20 de gouden juwelen op rabiate wijze meenam. Enkel het hoofd van Toetanchamon bleef goed bewaard.

De toegestroomde Egyptische kijklustigen bekroop een onbehaaglijk gevoel toen het woensdagavond begon te regenen en een hevige zandstorm opstak, een zeldzaam verschijnsel in de streek van het Dal der Koningen. Even voordien was de mummie in de computerscanner gelegd. "Dat is de vloek van de farao", zo fluisterden de omstaanders.

Toetanchamon besteeg de troon op achtjarige leeftijd en bleef tien jaar lang aan de macht (1319-1309 voor Christus). De mythe over de "vloek van Toetanchamon" dateert slechts van de jaren '20 , toen verschillende leden van het opgravingsteam van de Brit Howard Carter even voor de opening van het graf van de farao stierven.

Later werd echter ontdekt dat een gevaarlijke schimmel in de piramide mogelijk aan de basis van die geheimzinnige sterftes lag. De resultaten van de CAT-scan worden binnen de komende drie weken gepubliceerd. Het was geleden van 1986 dat de mummie uit de sarcofaag werd gehaald. De Hoge Raad voor Antiquiteiten liet nog weten dat de mummie vanaf volgende week gerestaureerd wordt.