Krachtigste eruptie ooit in de kosmos waargenomen

Astronomen hebben met de Chandra-telescoop de krachtigste uitbarsting ooit in de kosmos waargenomen.

Belga

Dat heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA bekendgemaakt. De eruptie is te wijten aan een zwart gat en toont aan welk een impact deze hemellichamen op hun omgeving hebben.

De röntgentelescoop stootte op 2,6 miljard lichtjaar van ons in de cluster van sterrenstelsels MS 0735.6+7421 op een enorme ontploffing die meer dan honderd miljoen jaar heeft geduurd en die evenveel energie generereerde als honderden miljoenen gamma-uitbarstingen die zelf al de meest energierijke verschijnselen in de kosmos zijn.

In het centrale sterrenstelsel van de cluster bevindt zich een supermassief zwart gat waarin enorme hoeveelheden materie terechtkwamen en dat aan weerszijden omgeven is door twee gigantische holtes. Het merendeel van de materie, ter waarde van een slordige 300 miljoenen Zonnen - of een ander enorm zwart gat, werd opgeslokt. Een ander deel werd weer uitgespuwd vooraleer het werd gevangen.

Waar die enorme hoeveelheden gas vandaan komen, is onduidelijk. Mogelijk is het gas van het gaststerrenstelsel catastrofaal afgekoeld en door het zwart gat opgeslokt. In ieder geval is dit object tijdens de eruptie dramatisch gegroeid.

Het door het relatief jong zwart gat uitgespuwde gas verplaatst zich aan supersonische snelheden over aan afstand van zowat een miljoen lichtjaar. De massa van deze gassen in de twee holten, met elk een diameter van 600.000 lichtjaar, bedraagt die van duizend miljard Zonnen, of meer dan de massa van alle sterren in onze Melkweg samen.