Dakar - 6de etappe: Korte brand teistert bivak in Zouerat

Woensdagavond heeft er een korte, hevige brand gewoed in het Dakar-bivak te Zouerat, waar de zesde etappe van de Dakar-rally 2005 eindigde. Er vielen geen gewonden, al is er wel materiële schade.

Belga

Pascal Feryn, deelnemer aan de Dakar, vertelt wat er gebeurd is. "Rond 20u30 is er brand ontstaan toen een toestel in de keuken vuur vatte. Alle tenten staan in een grote U-vorm samengetroept. Voor en onder de tenten liggen doeken, tapijten. De veldkeuken stond op de hoek van de tentenrij die zeker 100 m op 100 m is. Binnen de twee minuten stond alles in vuur en vlam. Het vuur werd aangewakkerd door de felle wind en het verspreidde zich ook snel door de brandbare tapijten", getuigt hij.

"In vijf minuten was alles weg. Er lagen motorrijders reeds te slapen. We hebben iedereen uit de tenten gehaald, anderen konden zelf vluchten. Twintig minuten later was de brandweer aanwezig. Het vuur is zo goed als gedoofd, maar er is veel verbrand. Motorrijders zijn hun laarzen en gedeelten van hun kledij kwijt. Hoe het nu met die mensen verder moet, weet ik niet. Er moeten hier nog 1.200 mensen eten, maar er is niets meer. Niemand weet nu wat er verder gaat gebeuren."