Russin en Amerikaan winnen Duitse persvrijheidsprijs

De Amerikaanse onderzoeksjournalist Seymour Hersh en de prominente Russische journaliste Anna Politkovskaja worden dit jaar samen met de Duitse journalisten Britta Petersen en Hans-Martin Tillack onderscheiden met de jaarlijkse "prijs voor de vrijheid en de toekomst van de pers" van de Mediastichting Leipzig. De stichting heeft dat donderdag bekendgemaakt.

AP Ned

Hersh, die werkt voor het Amerikaanse weekblad de

New Yorker

en wereldberoemd werd met zijn onthulling van het bloedbad in het Vietnamese plaatsje My Lai in 1968, krijgt de prijs voor het ontrafelen van het mishandelingsschandaal in de Abu Ghraib-gevangenis in Bagdad. Volgens de Mediastichting vertoont het werk van Hersh een scherp contrast met dat van andere Amerikaanse journalisten, "die steeds vaker kritiekloos verklaringen van de Amerikaanse overheid publiceren".

Politkovskaja is verslaggever van de onafhankelijke Russische krant

Novaja Gazeta

en schrijft al jaren zeer kritisch over het beleid van de Russische overheid in Tsjetsjenië. Ze werd afgelopen jaar ernstig ziek van een kop thee die ze dronk in een vliegtuig onderweg naar Zuid-Rusland, waar ze verslag zou gaan doen van het gijzelingsdrama op een school in Beslan. Volgens collega's probeerden de Russische autoriteiten te voorkomen dat Politkovskaja in Beslan zou aankomen door haar te vergiftigen.

De Duitser Tillack, voormalig verslaggever van het weekblad

Stern

, wordt geëerd vanwege zijn artikelen over vermoede misstanden bij de Europese Unie. Petersen, journalist bij de

Financial Times Deutschland

, krijgt de prijs voor het opzetten van het Vrije Pers Initiatief, dat gericht is op het opleiden van jonge onafhankelijke journalisten in Duitsland.

De vier journalisten delen een geldprijs van dertigduizend euro. De prijs wordt op 28 april uitgereikt in Leipzig.