Amerikaanse natuurkundige vindt nieuwe kalender uit

Een Amerikaanse wetenschapper heeft een nieuwe kalender ontworpen waarbij elke datum elk jaar op dezelfde dag van de week valt, zo staat in het jongste nummer van het populaire wetenschappelijk blad New Scientist te lezen.

Belga

De huidige kalender omvat 365 dagen. Dit is niet deelbaar door zeven, zodat data elk jaar op verschillende dagen vallen. Natuurkundige Dick Henry wou daarvan afstappen en ontwierp daarop de Newton Week, als eerbetoon aan zijn favoriete natuurkundige, sir Isaac Newton.

Volgens deze kalender duurt een jaar 364 dagen, wat in 52 gelijke delen te snijden valt. Maart, juni, september en december bevatten 31 dagen, alle andere maanden dertig.

Kerstmis zou aldus telkens op een zondag vallen. Maar wie bijvoorbeeld op 31 januari is geboren, zou zijn of haar verjaardag moeten inleveren.

Om de kalender synchroon de seizoenen te houden, voorziet Henry om de vijf of zes jaar in een "schrikkelweek".

Overigens heeft het lang geduurd eer de wereld de Gregoriaanse kalender aannaam, aldus astronoom en wetenschapshistoricus Owen Gingerich van de gerenommeerde Harvard Universiteit die de nieuwe kalender als "extreem nuttig" aanziet.