"Niet evangelist Marcus, maar Alexander De Grote rust in Venetië"

De Britse historicus Andrew Chugg betwijfelt of de authentieke resten van de evangelist Marcus wel degelijk worden bewaard in de San Marcobasiliek in Venetië, zo heeft KerkNet Vlaanderen woensdag gemeld.

Belga

Vandaag strip voor 1 euro: Thorgal Het zou eerder om de beenderen van Alexander De Grote gaan. In zijn boek "The Lost Tomb of Alexander the Great" schrijft hij dat er ernstige redenen zijn om te geloven dat de beenderen van Alexander de Grote in de San Marcobasiliek zouden rusten. Resten van zowel deze krijgsheer als de evangelist Marcus werden volgens geschiedschrijvers bewaard in Alexandrië.

Ze werden volgens Chugg tijdens een godsdienstopstand in Alexandrië verwisseld, nadat men eerst de beenderen van Marcus uit Alexandrië had gesmokkeld.

De controversiële visie van Chugg stuit volgens het Katholieke Internetpersbureau op opvallend weinig protest van de Kerkelijke overheid. Ettore Vio, de procurator van de basiliek in Venetië, geeft toe dat er al eerder twijfel bestond over de authenticiteit van de beenderen van de evangelist Marcus.

Vorig jaar werd ook al ontdekt dat het hoofd, dat eeuwenlang aan Petrarca werd toegeschreven, eigenlijk een vrouwenhoofd is.