Vertrouwen in Europese economie daalt opnieuw

De producenten en consumenten zien het economische jaar 2005 met scepsis tegemoet. De indicator van het economisch vertrouwen in de Europese Unie zakte in december vorig jaar weerom met 0,8 punten, zo blijkt donderdag uit een mededeling van de Europese Commissie. In de twaalf landen die de euro hanteren, nam het vertrouwen dan weer met 0,6 punten af.

Belga

In november vorig jaar kende de indicator van het economische vertrouwen (economic sentiment indicator ESI) reeds een gelijkaardige terugval. In de EU zakte de ESI toen met 0,8 procent, in de eurozone met 0,5 procent.

De ESI weerspiegelt de algemene economische activiteit in de Europese Unie en de eurozone. De indicator is samengesteld op basis van onderzoek bij producenten en consumenten.

Vooral de dienstenleveranciers en de industriële producenten zijn somber gestemd over de productieperspectieven en de vraag naar hun producten. De hoge koers van de euro tempert de verwachtingen op het vlak van de export. Het pessimisme van de consumenten heeft dan weer vooral te maken met de aanhoudend hoge werkloosheidscijfers.