Franse taks bedreigt Belgisch bier

De Belgische fruitbieren dreigen onverkoopbaar te worden in Frankrijk door een nieuwe taks. Parijs wil met de heffing alcopops treffen, maar ook Belgische speciaalbieren worden getroffen.

Belga

"De Belgische biercultuur wordt in de ziel geraakt", aldus de Belgische brouwers. Brouwerij Huyghe uit Melle spreekt van een "drama".

De nieuwe heffing slaat op dranken met een alcoholpercentage tussen 1,2 en 12 pct die meer dan 35 gram suiker per liter bevatten. Met als gevolg dat heel wat Belgische krieken en andere fruitbieren worden getroffen door de heffing. "Ze verdubbelen in prijs en worden onverkoopbaar", aldus Jan De Brabanter, woordvoerder van de Belgische Brouwers. Krieken op basis van geuze en lambiek zijn uitgesloten van de heffing, wegens Europees beschermd.

Er loopt een klacht bij de Europese Commissie. Die onderzoekt of de buitenlandse bieren gediscrimineerd worden door de taks tegenover de Franse, zo bevestigt men bij de Commissie. Er is nog geen datum gekend voor het afronden van het onderzoek. Als er discriminatie wordt vastgesteld, wordt een inbreukprocedure opgestart tegen Parijs. Ook minister Reynders en premier Verhofstadt kaartten het probleem al aan bij hun Franse ambtsgenoten.

Volgens De Brabanter vormen de fruitbieren niet de grootste aandeel in de afzet, maar "raakt het wel de ziel van de Belgische biercultuur". Het is niet duidelijk hoeveel hectoliter bier door de heffing getroffen zou worden. Veel hangt af van hoe de suiker gemeten wordt, luidt het. Sommige brouwers menen dat zelfs trappistenbier onder de heffing zou vallen. Frankrijk is het belangrijkste exportland voor de Belgische brouwers.

Eén van de brouwers die de heffing voelt is brouwerij Huyghe uit Melle. Huyghe brouwt onder meer het zware bier Delirium Tremens en moet het vooral hebben van de export. Huyghe brouwt ook een hele reeks fruitbieren (Floris), op basis van witbier. Het gaat van kriek, framboise tot appel of passievrucht. "Het fruitbier zit enorm in de lift", aldus gedelegeerd bestuurder Alain De Laet. Hij spreekt van een regelrecht drama als de fruitbieren onder de heffing, die vanaf 1 januari in voege is, blijven vallen. "We spreken toch over zo'n 2.000 hectoliter, en met een goede winstmarge", aldus De Laet.

Huyghe voelt vandaag al de impact van de heffing. "Er komen geen bestellingen meer binnen uit Frankrijk. De klanten wachten af, ze gebruiken hun stocks op", zegt De Laet. De brouwer heeft wel nog enig respijt: fruitbieren zijn vooral populair in de zomer.

Volgens de Belgische Brouwers is er vanuit de Franse administratie wel al een belofte gedaan om de Belgische speciaalbieren vrij te stellen, maar is er nog niets concreet.