Uitvoer Bordeaux-wijnen kent sterke terugval

De export van Bordeaux-wijnen heeft in de eerste drie trimesters van 2004 een sterke terugval gekend. Vergeleken met dezelfde periode in 2003 ging de uitvoer met 10 procent achteruit in volume en met bijna een kwart (24 procent) in waarde. Dat blijkt uit cijfers van de interprofessionele raad van de Bordeaux-wijn (CIVB).

Belga

De uitvoer van de wereldberoemde 'vin de Bordeaux', goed voor 34 procent van de totale productie, bereikte eind september 2004 1,27 miljoen hectoliter, goed voor een waarde van 786 miljoen euro. Op zijn belangrijkste markten daalde de export gevoelig qua volume. Naar Duitsland werd twaalf procent minder uitgevoerd, naar het Verenigd Koninkrijk 21 procent minder en zelfs 35 procent minder naar de VS. Een van de oorzaken van de terugval is de wereldwijde overproductie en de hevige concurrentie met de wijnen uit de Nieuwe Wereld.

De Bordeaux deed het wel goed in Rusland (+44 procent in volume) en op de Aziatische markten van Japan (+7 procent), Zuid-Korea (+34 procent), Hongkong (+40 procent) en Taiwan (+50 procent).