Airbus overtreft Boeing voor het tweede jaar op rij

De Europese vliegtuigconstructeur Airbus heeft het voorbije jaar opnieuw zijn Amerikaanse rivaal Boeing overtroffen voor wat het aantal leveringen betreft. Het is het tweede jaar op rij dat Airbus groter is dan Boeing, en dat in een markt die zich aan het herstellen is. De concurrentie tussen de twee luchtvaartgiganten speelt zich vooral af bij de middelgrote vliegtuigtypes.

Belga

Boeing heeft in 2004, zoals verwacht, 285 lijnvliegtuigen verkocht. Airbus klokte af op minstens 315 leveringen. Voor een precies cijfer is het wachten tot 12 januari. Moedermaatschappij EADS noemde eerder al een streefcijfer tussen 315 en 320 stuks.

Ook in 2003 konden de Europeanen meer commerciële vliegtuigen verkopen dan hun Amerikaanse concurrent, met 305 leveringen tegen 281. Dat was toen voor het eerst in de geschiedenis. Wat het aantal orders betreft, zijn er nog geen definitieve cijfers bekend. Maar ook hier zou Airbus, dat op het einde van 2004 een reeks Aziatische luchtvaartmaatschappijen kon bekoren, wel eens als overwinnaar uit de bus kunnen komen.

Boeing is wel afgetekend winnaar voor wat zijn nieuw project betreft: de 7E7. Die is de uitdager van de A350 van Airbus. Terwijl die laatste nog maar 10 bestellingen telt, zijn er voor de 7E7 al 126 orders, waarvan de helft gegarandeerd. Dat is wel nog onder de doelstelling van 200 stuks die Boeing vooropstelde. Het vliegtuig zou in 2008 op de markt komen.

Airbus hoopt tegen deze zomer een 50-tal bestellingen voor de A350 binnen te rijven.

Beide vliegtuigconstructeurs rekenen alvast op een verder herstel van de markt. Die beleefde de voorbije drie jaar een crisis, na de terreuraanslagen van 11 september 2001 en de SARS-epidemie met een terugval in het vliegverkeer. Verwacht wordt dat het aantal passagiers in 2004 met 11 pct is toegenomen, en de volgende vijf jaar telkens met gemiddeld 6 pct zal stijgen, berekende de IATA. Voor dit jaar verwacht Airbus tussen 350 en 360 vliegtuigen te verkopen, tegen 320 bij Boeing.