Chileense justitie op zoek naar vermogen Pinochet

De Chileense justitie heeft donderdag een inval gedaan in het kantoor van ex-president Augusto Pinochet in een poging de miljoenen te achterhalen die de voormalige dictator volgens onderzoekers verduisterde tijdens zijn bewind.

AP Ned

Een onderzoeksrechter en acht agenten doorzochten donderdag de archieven van Pinochet en namen een flink aantal documenten en bescheiden in beslag. Justitie zoekt onder meer naar aanwijzingen dat Pinochet staatsgelden heeft gestolen en in het buitenland heeft gestald. De Chileense ex-president beschikt onder meer over een rekening met acht miljoen dollar bij de Riggs bank in Washington. Volgens Pinochets advocaten gaat het om spaargeld, donaties van aanhangers en winst uit beleggingen. Justitie stelt dat het waarschijnlijk gaat om overheidsgeld dat illegaal naar het buitenland is gesluisd.

Eerder deze week bepaalde het Chileense hooggerechtshof dat een aanklacht tegen Pinochet wegens de verdwijning van tien personen tijdens zijn bewind in stand blijft. Ook handhaafde het hof het huisarrest van de 89-jarige Chileense ex-president.

De zaak waarover het hof uitspraak deed is een van de vele zaken die tegen Pinochet lopen wegens schendingen van de mensenrechten tijdens de militaire dictatuur, die van 1973 tot 1990 onder zijn leiding stond. Het betreft de ontvoering van negen tegenstanders van zijn regime in het buitenland en een moord in het kader van Operatie Condor, een gezamenlijk plan van Zuid-Amerikaanse dictators in de jaren '70 om tegenstanders van hun regimes uit de weg te ruimen.

Verscheidene rechtszaken tegen Pinochet zijn de afgelopen jaren afgeblazen wegens zijn slechte gezondheidstoestand, maar volgens het hooggerechtshof is er geen aanleiding om ook het nu lopende onderzoek op te schorten, hoewel Pinochet volgens zijn familie in december is getroffen door een lichte hersenbloeding. Pinochet lijdt aan een lichte vorm van dementie en heeft ook diabetes en artritis. Voorts heeft hij een pacemaker.