Tot 5 jaar cel voor autozwendel voor 7 familieleden

De correctionele rechtbank in Ieper heeft donderdagnamiddag drie mannen van de familie Van Isacker uit Komen en Ieper veroordeeld tot celstraffen van twee tot vijf jaar en elk een boete van 10.000 euro voor hun aandeel in een grootschalige autozwendel.

Belga

Vier vrouwelijke familieleden kregen nog voorwaardelijke celstraffen van zes maanden tot een jaar, waarvan telkens enkel de periode van voorhechtenis effectief is. Elk kregen ze nog een boete van 10.000 euro, waarvan een deel met uitstel.

De zeven veroordeelden moeten samen met hun bedrijven Ypracars en Comicars een vermogensvoordeel van 1 miljoen euro terugbetalen aan de Belgische Staat. De twee bedrijven kregen ook elk een boete van 25.000 euro. Voor bendevorming werd iedereen vrijgesproken.

Hoofdbeklaagde Claude Van Isacker kreeg vijf jaar celstraf, waarvan twee jaar met uitstel, en een boete van 10.000 euro. Gilbert Van Isacker kreeg drie jaar, waarvan 1 jaar met uitstel; Norbert twee jaar effectief. Allen kregen ze ook een boete van 10.000 euro. Het dossier ging aan het rollen toen het Ieperse gerecht signalen ontving dat er illegale activiteiten gebeurden bij de garagebedrijven van de familie Van Isacker in Ieper en Komen. Toen er aanwijzingen waren dat Claude en Norbert Van Isacker mogelijk een hand hadden in de heling van een in Charleroi gecarjackte wagen, werd einde 2002 een nieuw onderzoek gestart.

Er kwam in schot in het onderzoek culmineerde na een reeks van huiszoekingen in februari 2004 waar een 80-tal agenten de NV's Ypracars en Comicars binnenste buiten keerden. Vrij snel volgden volgens het openbaar ministerie de bewijzen. Het criminele milieu in landen als Italië, Frankrijk en Groot-Brittannië werd voorzien van de identiteiten van voertuigwrakken die de familie Van Isacker had opgekocht. Met boorddocumenten of chassisnummers kregen gestolen auto's, onder meer buitgemaakt bij car- en homejackings, een nieuwe identiteit. Er werden in de twee gragebedrijven ook wagens omgekat.

Claude Van Isacker uit Komen werd als de spilfiguur aangewezen. Hij zou de contacten met de criminele milieu's hebben verzorgd. De Komenaar was in het bedrijf van zijn vader Gilbert gestapt en leerde geleidelijk aan figuren kennen waarvan hij de achtergrond niet kende. De andere twee hoofdbeklaagden Gilbert en Norbert zegden dat zij zich de jongste jaren op de achtergrond hebben gehouden. De vrouwelijke beklaagden werden vooral vervolgd voor het opstellen van valse facturen.

Aangeboden door onze partners