Dutroux en Zicot maandag voor rechter wegens autozwendel

Marc Dutroux en zeven anderen uit het misdaadmilieu in Charleroi verschijnen maandag voor de correctionele rechtbank van Nijvel in het dossier van de autozwendel.

Belga

Onder meer gewezen politieagent Georges Zicot, Gérard Pinon en Pierre Rochow zullen naast Dutroux in de beklaagdenbank zitten.

Het luik 'autozwendel' van het dossier Dutroux werd in mei 1998 van Neufchâteau naar Nijvel overgeheveld. Het parket-generaal van Luik en de raadkamer van Neufchâteau zagen geen enkele reden om de delicten in verband met de autozwendel samen met het dossier over de pedofiele praktijken te behandelen. Geen enkele betichte of slachtoffer woont in het gerechtelijk arrondissement Neufchâteau en er werd er ook niemand aangehouden.

De onttrekking van de zaak aan Neufchâteau is ook het gevolg van een verzoek van gewezen procureur-generaal Anne Thily van Luik. Zij wilde vermijden dat het assisenproces van Dutroux en consorten in Aarlen nog uitgebreider zou worden. Doordat de correctionele rechtbank van Nijvel de zaak behandelt, werd ook vermeden dat mensen die enkel van diefstal, heling of valsheid worden beticht voor een volksjury moesten verschijnen.

Er is ook kritiek te horen op het overdragen van het luik autozwendel naar Nijvel. Er wordt geopperd dat het een manier is om mogelijke politiebescherming in het voordeel van Dutroux uit het verleden te verdoezelen.

De eerste zitting begint maandag om 14 uur in de assisenzaal van paleis II van het gerechtsgebouw van Nijvel. Er worden minstens vijf namiddagen voorzien om het proces te voeren. Er zijn aanzienlijke veiligheidsmaatregelen genomen.

Met het oog op de rechtszaak werd Dutroux woensdag al van de gevangenis van Aarlen naar die van Itter overgebracht.