Belgische manager gaat Zwitsers wielerteam Phonak leiden

De Zwitserse wielerformatie Phonak zal vanaf dit jaar geleid worden door onze landgenoot John Lelangue. De 34-jarige Lelangue wordt teammanager, en beheerder van ARcycling AG, dat instaat voor de exploitatie van het team. Lelangue neemt het management over van manager Urs Freuler en sportdirecteur Alvaro Pino.

Belga

Lelangue, die een diploma handelswetenschappen op zak heeft, zit al geruime tijd in het wielrennen. Na zelf een poos in competitie gereden te hebben werd hij in 1992 manager bij de fietsenfabriek van Eddy Merckx en bij het ASLK-Eddy Merckx team. Later zou hij bij het Belgisch Olympisch Comité (1993-1994), de Societé du Tour de France (1994-1998) en Amaury Sport Organisation (1998-2004) aan de slag gaan.

Omdat Phonak een ticket voor de ProTour aan zijn neus zag voorbijgaan wordt het een van de belangrijkste taken voor Lelangue om in 2005 zoveel mogelijk wildcards voor de klassiekers en de grote etappewedstrijden te versieren. Voor 2006 zijn er twee belangrijke objectieven: een licentie voor de ProTour verkrijgen en een nieuwe hoofdsponsor vinden. De Belg mag zelf naar een nieuwe sportdirecteur op zoek.

Lelangue toont zich positief. "Na tien jaar in de organisatie van de Tour de France is dit een nieuwe uitdaging. Ik neem een team in de handen dat wat betreft het rennerspotentieel, de organisatie en de financiële slagkracht tot de beste van de wereld behoort." Hij beaamde ook dat Phonak zich aan de ethische code van de ProTour zal houden, ook al maakt het team daar nu nog geen deel van uit.

Phonak werd een ProTour-licentie geweigerd omdat het afgelopen jaar met enkele dopingverhalen in opspraak kwam.