"Weerkundigen worden blind"

De weerkundigen trekken aan de noodbel want ze verliezen één van hun belangrijkste hulpmiddelen voor het voorspellen van het weer: microgolven. Dat heeft de Volkssterrenwacht Urania op zijn website gemeld.

Belga

Sommige microgolven hebben de unieke eigenschap dat ze door het wolkendek kunnen kijken. Ze zijn daarom van onschatbare waarde voor de weersvoorspellingen.

Maar de wildgroei aan draadloze communicatie (zoals GSM) en actieve sensoren (zoals radar) vormt een probleem. Deze toepassingen maken eveneens gebruik van microgolven en veroorzaken hierdoor interferentie. Dit vervuilt de gegevens die de satellieten verzamelen.

De frequentiebanden die de weerkundigen gebruiken zijn niet zo breed. Ze zijn echter wel uniek, zodat er geen alternatief is voor de vaak zwaar "vervuilde" frequentiebanden. De weerkundigen hopen dat de Internationale Telecommunicatie Unie (ITU), een orgaan van de Verenigde Naties, hun frequentiebanden op termijn wil beschermen.

Niet enkel de weersvoorspellingen komen overigens in het gedrang. Deze elektromagnetische vervuiling brengt eveneens de studie van de klimaatsverandering in gevaar, aldus Urania.