Blatter benoemt Henry tot "FIFA-ambassadeur tegen racisme"

De voorzitter van de Internationale Voetbalfederatie (FIFA) Joseph Blatter heeft in een interview met het vakblad France Football aangekondigd dat hij de Franse international Thierry Henry tot "FIFA-ambassadeur tegen het racisme" zal benoemen. "Ik ben gelukkig dat iemand als Thierry Henry zich voor deze zaak wil inzetten. Daarom benoem ik hem tot ambassadeur van de FIFA tegen het racisme", aldus de FIFA-bobo, die zei te betreuren dat "het racisme opnieuw aanwezig is op de voetbalvelden".

Belga

"We gaan een groep ambassadeurs in het leven roepen. Als de spelers zelf zich inzetten in deze strijd, is de slaagkans groter", dixit Blatter. Hij voegde eraan toe "heel blij" te zijn dat tussen de drie genomineerden voor 'FIFA-speler van het jaar' één blanke (Shevshenko), één Afro-Braziliaan (Ronaldinho), en één Antilliaan (Henry) zat. Uiteindelijk won de Barcelona-aanvaller op 20 december de prestigieuze onderscheiding.

Bijna anderhalve maand geleden had Blatter nog geschokt gereageerd op het racistische gedrag van de Spaanse supporters tijdens een vriendschappelijke interland in Madrid tussen Spanje en Engeland (1-0). Honderden Spanjaarden maakten toen apengeluiden en riepen verwensingen elke keer dat een zwarte Engelsman aan de bal kwam. De FIFA-baas kondigde toen prompt aan dat er een onderzoek naar het racistische gedrag van het thuispubliek zou komen.

In het onderhoud met France Football bevestigde Blatter ook dat hij zich in 2007 kandidaat zal stellen voor een derde mandaat als voorzitter van de FIFA. "Als de nationale federaties me zeggen dat ik me kandidaat moet stellen, waarom zou ik dat dan niet doen?", aldus de Zwitser. "Voorwaarde is wel dat ik nog in goede gezondheid verkeer en zin heb om verder te doen."