Autoriteiten waakzaam voor pedofielen in rampgebied

Sinds de zeebeving in Azië doen tientallen onbevestigde verhalen de ronde van kinderen in de getroffen landen die zijn meegenomen door onbekenden.

AP Ned

Zo schreef het Zweedse tabloid Expressen en andere media dat de 12-jarige Zweedse jongen Kristian Walker wellicht is ontvoerd door een blanke man, vermoedelijk een Duitser. Thaise doktoren waren ervan overtuigd dat de jongen in hun ziekenhuis was behandeld en vervolgens was meegenomen door een Duitser.

Het Thaise ministerie van volksgezondheid verklaarde woensdag echter dat de jongen nooit in een ziekenhuis is behandeld. De Duitser die ervan werd verdacht Kristian Walker te hebben ontvoerd is door de Thaise politie onschuldig verklaard, nadat hij zelf een verklaring was komen afleggen op het politiebureau. De vader van Kristian Walker zei bang te zijn dat zijn zoon in handen is gevallen van pedofielen.

Ruud Lubbers, Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN, zei tegenover CNN rekening te houden met dit soort wangedrag. "We zijn op ons hoede." De Thaise regering zei dat nauw wordt samengewerkt met ziekenhuizen om kinderontvoerders te beletten misbruik te maken van de situatie. De regering wees erop dat er geen duidelijke bewijzen zijn dat dit ook daadwerkelijk gebeurt.

In Sri Lanka wordt melding gemaakt van overlevenden die weeskinderen meenemen om op te voeden alsof het hun eigen kinderen zijn. Een woordvoerder van UNICEF zei zich bewust te zijn van de situatie. Hij verzocht mensen om de autoriteiten te wijzen op kinderen die door de ramp zijn gescheiden van familieleden. Een andere woordvoerder van UNICEF zei in Banda Atjeh dat hij wist van twee pogingen tot ontvoering van kinderen.

Indonesië heeft de beperkingen voor kinderen om het land te verlaten aangescherpt, uit angst dat criminelen slachtoffertjes van de zeebeving verkopen in landen als Maleisië en Singapore, waar ze gebruikt worden als seksslaven en arbeidskrachten.