Media respecteren woensdag stilte

Zowat alle Vlaamse televisie- en radiozenders respecteren woensdag om 12.00 uur het stiltemoment uit respect voor de slachtoffers en nabestaanden van de aardbeving en vloedgolven in Zuidoost-Azië.

Belga

Op alle radionetten van de VRT is woensdag gedurende 1 minuut een boodschap te horen uit respect voor de slachtoffers. "Langer dan een halve minuut stilte zou ons computergestuurd radiosysteem lam leggen, dus volledig stil kunnen we het niet maken. We respecteren wel de oproep tot stilte. Omdat geluid essentieel is voor een medium als radio, vragen we gedurende 1 minuut, aan de hand van een tekst en passend geluidsdecor, aandacht voor de bezinning", luidt het. Onmiddellijk daarna volgt het radiojournaal. TV1 en Ketnet/Canvas onderbreken om 12.00 uur gedurende 3 minuten de reguliere uitzendingen en tonen beelden van het stiltemoment op diverse locaties.

De zenders van MTV Networks, TMF en Nickelodeon, gaan woensdag tussen 12.00 en 12.03 uur volledig zwart uit respect voor de slachtoffers. Nadien gaat de normale programmering verder. Muziekzender TMF organiseert op vrijdag 14 januari een speciale actie. Meer informatie daarover volgt later.

VT4 onderbreekt om 12.00 uur gedurende 3 minuten de uitzending van TV-shopping. Maandag 12 januari programmeert VIJFtv een speciale, twee uur durende uitzending van "VIJF op VIJF".

Zakenzender Kanaal Z houdt het woensdag gedurende 1 minuut sober.

4FM houdt 1 minuut stilte omdat 3 minuten net van het goede te veel zijn voor een medium als radio.

Ook de zenders van de Vlaamse Mediamaatschappij (VMMa) respecteren om 12.00 uur het stiltemoment. VTM, Kanaaltwee en JIM onderbreken om 12.00 uur de uitzendingen en zenden wellicht een pancarte uit met een foto van de ramp. Ook Q-Music onderbreekt de normale uitzending, geeft een korte boodschap uit respect voor de slachtoffers en draait een aangepaste plaat. Het nieuws start om 12.03 uur.

Bij de lokale radio's lijken er twee trends te zijn: sommige stations houden 1 minuut stilte, andere draaien aangepaste muziek.

De ministerraad besliste dinsdag om woensdag de vlaggen aan alle openbare gebouwen in het hele land halfstok te hijsen. Om 12 uur wordt er ook drie minuten stilte gehouden. Het was het uitgaande Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie, dat in overleg met het inkomende Luxemburgse voorzitterschap, had voorgesteld om enkele minuten stilte te houden en de vlaggen halfstok te hangen.

Wereldwijd trekken zowat alle radio- en TV-zenders morgen/woensdag één of enkele minuten stilte of een speciale boodschap uit naar aanleiding van de ramp.