VS niet meer in top-10 van meest vrije economieën

De Verenigde Staten (VS) bevinden zich niet meer in de top-tien van de meest vrije economieën. Het is de eerste keer sinds het conservatieve instituut Heritage Foundation het klassement, dat al 11 jaar door Hongkong wordt gedomineerd, in leven riep, dat de VS buiten de top tien vallen.

Belga

De Amerikaanse economie moet dit jaar de 12de plaats delen met Zwitserland. Het klassement bepaalt de graad van vrijheid van een economie op basis van fiscaliteit, begrotings- en monetair beleid en reglementering. België staat in de rangschikking op de 21ste plaats.

Op de tweede plaats staat Singapore, op nummer drie Luxemburg. De terugval van de Verenigde Staten is meer te wijten aan de vooruitgang van de andere economieën dan aan de terugval van de Amerikaanse economische vrijheid.

Frankrijk komt in het klassement op de 44ste plaats, ver achter andere Europese grootheden zoals Duitsland (18), Groot-Brittannië (7) of Italië (26). Ook Japan (39), Litouwen (23) en Botswana (37) staan nog voor Frankrijk op de lijst. De hekkensluiter is Noord-Korea, net achter Birma en Libië.