"70.000 mannen opgeleid in kampen al-Qaida"

De terreurorganisatie al-Qaida heeft wereldwijd zo'n 70.000 mannen opgeleid in trainingskampen, zo schat de Duitse federale recherche BKA. De BKA kwam tot deze vaststellingen in het kader van het proces tegen de vermeende terreurhandlanger Munir al-Motassadeq.

Belga

Naast islamonderricht kregen de strijders ook een opleiding om met wapens om te gaan. De Marokkaan gaf bij een eerste proces toe dat hij een opleiding had gehad in een al-Qaidakamp. De man wordt ervan verdacht de piloten van de vliegtuigen van 11 september 2001 te hebben geholpen.

Volgens een medewerkster van de BKA, die gespecialiseerd is in al-Qaida en als getuige werd gehoord in het proces, worden mannen voorbereid op de heilige oorlog. Ze leren er hoe ze een vuurwapen moeten gebruiken en hoe ze springstoffen kunnen maken. Daarnaast leren ze ook hoe ze straat- en terreingevechten moeten voeren.

Osama bin Laden zou heel wat toespraken hebben gehouden in de opleidingskampen. Volgens de ideologie van het terreurnetwerk is het de plicht van elke moslim om Amerikanen en hun bondgenoten te doden. Om toelating te krijgen tot een kamp van bin Laden heb je referenties nodig. Mannen uit alle hoeken van de wereld reisden af naar de kampen, die vooral in Afghanistan lagen.