Open brief Spirit West-Vlaanderen over uitwijzingsbeleid asielzoekers

Frank Wauters, voorzitter van Spirit West-Vlaanderen, roept in een open brief aan alle West-Vlaamse burgemeesters op niet langer mee te werken aan de uitwijzing van uitgeprocedeerde gezinnen met kinderen die al langer dan drie jaar in het land verblijven of gezinnen met kinderen die al langer dan vier jaar in België zijn. De voorzitter doet de oproep na samenspraak met zijn bestuur en na enkele protestacties in de kustprovincie.

Belga

De jongste tijd werden in diverse West-Vlaamse gemeenten protestacties gehouden tegen de uitwijzing van uitgeprocedeerde asielzoekers en hun gezin. Volgens de West-Vlaamse Spirit-voorzitter gaat de gemiddelde West-Vlaming niet akkoord met het uitwijzingsbeleid. "Mensen die gevlucht zijn voor levensbedreigende omstandigheden worden hier jarenlang aan het lijntje gehouden om dan uiteindelijk toch uitgewezen te worden", schrijft Wauters.

Hij wijst erop dat zijn open brief niet de bedoeling heeft om het ganse asielbeleid te evalueren maar volgens Spirit kan het niet dat kinderen die in België geboren zijn of kinderen die hier jaren school lopen en soms beter Nederlands spreken dan hun moedertaal zomaar uit het land worden gezet.